Debatindlæg i Politiken: Opråb til Universiteterne

13. marts 2019 fik Caroline Beck og jeg bragt et debatindlæg i Politiken på baggrund af vores kvalitative, tværgående undersøgelse af praktikkulturen på fire danske universiteter.

Sammen med Fonden for Entreprenørskab og væksthusene for Københavns Universitet, Aarhus Universitet, CBS og Aalborg Universitet satte vi gennem et halvt år fokus på studerendes holdninger til og erfaringer med praktik som del af en akademisk uddannelse.

Særligt fokus var på praktik i startup-virksomheder, men undervejs stødte vi på langt bredere problemstillinger og udfordringer for universitetsstuderende.

En undersøgelse foretaget af Danmarks Evalueringsinstitut viser, at kun en ud af tre universitetsstuderende gennemfører praktik.

Vores undersøgelse viste, at 69 procent af de adspurgte studerende faktisk havde interesse i at vælge praktik. Ifølge uddannelsesplatformen Studentum.dk mente 60 procent af de studerende i 2015, at praktik burde være obligatorisk på videregående uddannelser.

Uoverensstemmelse mellem det vi siger og det vi gør

Så hvordan kan det være, at der er uoverensstemmelse mellem de studerendes ønske om praktik og det, de rent faktisk gør?

I vores samtale med studerende fandt vi, at der sjældent er tale om et bevidst fravalg af praktik, men at de studerende i stedet har tendens til at følge den planlagte vej, der opleves som tryg og sikker.

De studerende står i et konstant dilemma, hvor de oplever at hvert valg har afgørende betydning for deres karrieremæssige fremtid.

Derfor vores opråb til universiteter om at gøre det lettere og mere attraktivt for studerende at kunne tilvælge praktik. Undersøgelser viser nemlig, at praktik øger jobmuligheder, giver erfaring, er med til at afklare og klæde de studerende på til et kommende arbejdsliv.

Læs hele debatindlægget på Politiken.dk.

Del dette indlæg med en du tænker kan have gavn af det